Nar

 

 

Nar predstavlja još jednu voćku zanimljivog izgleda i sadržaja. Uzgajan još od antičkih vremena u Zapadnoj Aziji i Severnoj Africi, nar podseća na crvenu, tvrdu pomorandžu, ili jabuku prepunu koštica. U grčkoj mitologiji, naru se pripisivala izuzetna važnost. Zbog njegovog semena, Demetra, boginja zemlje, žrtvovala je svoju ćerku Porsefomu Hadu, bogu podzemnog sveta. Nar, takođe, predstavlja veoma bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog blagotvornog dejstva na zdravlje, često se koristi u narodnoj medicini i kozmetici.

 

Jestivi delovi ploda nara su sok i seme, s tim što se iz semena dobija i ulje.Plod nara koji saszreva u kasnu jesen, ili početkom zime, bogat je svim vitaminima, a posebno vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. 100 mililitara nara sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju ovaj plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja, kojima se pripisuje čak 92% antioksidansnog delovanja čitave voćke. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i po malo kiselkast ukus. Za sok od nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu.

 

Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanje ovog soka u trajanjuj od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21%, a značajno pojačava dotok krvi u srce. Ulje semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogoto kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zločudnih ćelija, pre svega kod karcinoma prostate, muškarci mesecima, svakog dana, treba da piju po četvrt litra soka od nara, pokazala su naučna istraživanja. Nar i proizvodi od ove voćke, sadrže i fitoestrogena kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja, među kojima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, primera radi karcinom jajnika. Kod žena u meno pauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Izuzetno dobar učinak, nar postiže pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana.

 

U lepezi brojnih bolesti, potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali, nar je zaista čudotvorna voćka. Gotovo da ne postoji biljka o kojoj je napisano više studija, kao što je to slučaj sa narom.Ginekolozi su utvrdili da jedan nar dnevn ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom plodnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, zbog čega je rado viđena na trpezi većine holivudskih zvezda. One u svakoj pauzi neštedimice tamane ogromne količine soka od ove voćke. Osim toga, zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini nedostaje. Da za narom vlada opšta pomama svedoči i podatak o 800.000 tona plodova koliko se u svetu godišnje proizvede.

Additional information