Maslinovo ulje

 

 

Italijani, Grci, Španci i ostali mediteranski narodi ne mogu da zamisle život bez maslinovog ulja. Hladno ceđeno devičansko ulje, dobija se od zrelih plodova maslina koje se melju zajedno sa košticom, jer koštice sadrže antioksidanse koji omogućavaju ulju da se očuva. To ulje sadrži esencijalne vitamine A, D i K i odličan je izvor energije, a koristi se za salate i nekuvana jela. Rafinisano maslinovo ulje od komine, odlično je za spremanje jela i prženje, ali se ne preporučuje za salate. Maslinovo ulje bez specifičnog mirisa i ukusa, svetle boje, obično je rafinisano. Dobro maslinovo ulje može biti od zelene do zlatno-žute boje, a proba se kao vino. Rukama zagrejte čašu u koju ste ga sipali i pomirišite, pa zatim u njega umočite komad hleba.

 

I dok  mi u Srbiji nemamo naviku da ga koristimo u većoj meri, u Italiji se, na primer, godišnje potroši oko 800.000 tona ove namirnice. Posebno je zanimljivo da čak dve trećine turista koji posete Italiju, umesto klasičnih suvenira kupuje maslinovo ulje i vino. Narodi Mediterana, zahvaljujući svom načinu ishrane, koji je vezan za sezonske namirnice i aktivan način života, imaju u odnosu na druge nacije manji procenat gojaznih, obolelih od kardiovaskularnih obolenja i raka i duže žive. Italijani prosto uživaju u hrani sa prijateljima ili članovima porodice. Porcije nisu velike, a obavezno se na stolu nađe i čaša kvalitetnog vina, crnog ili belog, u zavisno od jela. Prosečan Italijan, dnevno unosi sličnu količinu masnoća kao Amerikanac, ali konzumira takozvane dobre masnoće, koje ne remete kvalitet njegove ishrane. Dokazano je da ovakva vrsta ishrane, pozitivno deluje na osobe koje imaju probleme s bolestima srca i krvnih sudova, digestivnog trakta, kod usporavanja starenja, zbog visokog sadržaja antioksidansa, dijabetesa. Maslinovo ulje utiče i na lepotu kože, kose i noktiju, ali i preventivno u borbi protiv kancera.

 

Jedina mana mediteranske ishrane jeste što zahteva da se više vremena provede u kuhinji, a i namirnice za pripremanje obroka su skuplje. Ipak, kada se uzme u obzir povoljno dejstvo te ishrane na zdravlje, a da se samim tim poboljašva i kvalitet života, onda prevagne zalaganje da mediteranske navike u ishrani i pripremanju jela postanu i naša svakodnevnica. Maslinovo ulje je zastupljeno i u kozmetici. Stručnjaci smatraju da takva kozmetika ima pozitivne rezultate zahvaljujući polifenolima i vitaminima i da sadrže antioksidanse koji štite kožu od starenja.

 

Additional information